Skip to main content

«Σε έξι χρόνια το ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης»

Την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός επισήμανε χθες ο Αντ. Σαμαράς,

τονίζοντας πως η οικονομική κρίση ευνοεί τη δημιουργία κοινωνικής κρίσης που εκμεταλλεύονται ακραίες δυνάμεις και προσδιόρισε ως «αντίδοτο» στις ακραίες πίεσεις «την αλήθεια, την ελπίδα και τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Υποστήριξε πως η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών, καθώς η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και σε έξι χρόνια το βιοτικό επίπεδο και το ΑΕΠ θα βρίσκονται στα προ της κρίσης επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του λαϊκισμού και τους εξτρεμισμού, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή, καθώς απέφυγε να κατονομάσει τους δύο πολιτικούς χώρους, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να επικρατήσουν οι μετριοπαθείς δυνάμεις, που βρίσκονται υπό πίεση ανάμεσα στα άκρα.

Ο Αντ. Σαμαράς, υπό το βλέμμα του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Β. Ζισκάρ Ντ' Εστέν που μίλησε με κολακευτικά λόγια για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αφού σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν έως πέρσι ο «αδύναμος κρίκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «βασική πηγή αβεβαιότητας για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε ότι «τους τελευταίους 14 μήνες έχουμε αλλάξει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, έχει σταθεροποιηθεί η χώρα μας εσωτερικά» και «τώρα δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα».

Ωστόσο, πρόσθεσε «δεν είμαστε ακόμη έξω από το δάσος. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», επισημαίνοντας πως «η χώρα έχει διανύσει το μεγαλύτερο κομμάτι του δρόμου, τα τρία τέταρτα της διαδρομής», ενώ επανέλαβε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρξαν σοβαρά λάθη στο πρώτο στάδιο του προγράμματός μας».

Το τέλος της κρίσης
Τώρα, υπογράμμισε «έχουμε βάλει όλα αυτά στο παρελθόν και διανύουμε το τέλος της ύφεσης και προέβλεψε για πρώτη φορά ότι σε έξι χρόνια το βιοτικό μας επίπεδο και το ΑΕΠ της χώρας θα βρίσκεται στα προ της κρίσης επίπεδα. Η ανάκαμψη, τόνισε «είναι προ των πυλών» και έκανε λόγο για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη, που θα δώσει «σύντομα τη δυνατότητα για τη επίσημη έξοδό μας από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στο τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, εκτιμώντας ότι θα είναι το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη, καθώς και το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα. Ο Αντ. Σαμαράς, όπως προαναφέρθηκε, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού υπογραμμίζοντας ότι «οι ακραίες τάσεις προσπαθούν να πλήξουν το ηθικό της κοινωνίας, να κάνουν τον κόσμο να χάσει την πίστη του στο μέλλον και τον εαυτό τους». Αν οι πολίτες, σημείωσε «διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους και την αξιοπρέπειά τους δεν θα δεχθούν ποτέ τυράννους ως σωτήρες τους. Συνεπώς η ελπίδα και η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβιώσει μια δημοκρατία υπό πίεση».

Η αλήθεια
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, πρόσθεσε, «ο εξτρεμισμός πολώνει την κοινωνία», αλλά όταν η Δημοκρατία βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση κατάφερε να επιβιώσει επειδή είπε την αλήθεια, επανέφερε την ελπίδα στους ανθρώπους και προχώρησε σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις». Σε κάθε στιγμή, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς «οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και να τους δώσουμε κάποια ρεαλιστική ελπίδα. Θα πρέπει να επιμείνουμε σε δύο πράγματα: Αλήθεια και Ελπίδα», ενώ τόνισε πως «η συνταγή για μια επιτυχημένη δημοκρατική απάντηση στις ακραίες πιέσεις είναι οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο συνεχής αγώνας κατά του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού όλων των ειδών».

Πηγή: Ημερησία

Εγγραφείτε στο newsletter του
Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών