Skip to main content

Οι απαιτήσεις του ΣΔΟΕ από τους 54.000 που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό

Έστω και αργά, το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε μία ακόμα προσπάθεια να συλλάβει τη φοροδιαφυγή ελέγχοντας φορολογούμενους που έβγαλαν στο εξωτερικό 20 δισ. ευρώ μέσω εμβασμάτων και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν.


Σύμφωνα με το Newmoney.gr, έπειτα από απόφαση του γ.γ. Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη (σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα) από δω και πέρα θα συγκρίνονται εμβάσματα και φορολογικές δηλώσεις και αν υπάρχει σημαντική διαφορά, τότε αυτομάτως θα καταλογίζεται το πρόστιμο και ο επιπλέον φόρος που θα πρέπει να πληρωθεί.

«Με τη νέα μεθοδολογία εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν ταχύτατα οι σχετικοί έλεγχοι», σημειώνει κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Ενδεικτική της δυστοκίας του υπουργείου να καταλογίσει πρόστιμα σε ό,τι αφορά τα εμβάσματα του εξωτερικού ήταν η δήλωση του κ. Στουρνάρα στη Βουλή, ο οποίος την προηγούμενη Παρασκευή παραδέχτηκε ότι «έχουν ελεγχθεί μόνο δύο πολίτες και έχουν εισπραχθεί πρόστιμα 5 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Στουρνάρας επί της ουσίας επιβεβαίωσε δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» στις 22 Σεπτεμβρίου, το οποίο ανέφερε ότι έχουν εισπραχθεί μόνο 2 εκατ. ευρώ από έναν φορολογούμενο. Πάντως, προκειμένου να καλύψουν τη δυστοκία να προχωρήσουν εδώ και ενάμιση χρόνο σε ουσιαστικούς ελέγχους των προσώπων που φιγουράρουν στις λίστες με τα εμβάσματα εξωτερικού, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα ζητούν από τους ελεγχόμενους να μπορούν να αποδείξουν αναδρομικά σε ποιο φροντιστήριο έμαθε γαλλικά, αγγλικά ή κάποια άλλη ξένη γλώσσα το παιδί τους και πόσα πλήρωναν κάθε χρόνο, ποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούσε και πόσα πλήρωναν ετησίως για να μιλά στο κινητό, όπως και τι πλήρωναν για ρεύμα πριν από 5 ή 10 χρόνια στο σπίτι που ζούσαν προτού μετακομίσουν ή ακόμη και πριν παντρευτούν, αλλά και σε ποιες τράπεζες είχαν κατά καιρούς καταθέσεις, συνάψει δάνεια, κάρτες κ.λπ.

Οι επιτελείς ετοίμασαν ένα 20σέλιδο έντυπο (ανορθόγραφο σε κάποια σημεία), το οποίο απέστειλαν ήδη στους πρώτους 500 από τους συνολικά 54.000 φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα εμβάσματα στο εξωτερικό, όπου τους δίνουν διορία 10 ημερών για να συγκεντρώσουν στοιχεία έως και μιας δεκαετίας πριν, ώστε να επιστρέψουν συμπληρωμένα τα έντυπα, απειλώντας τους και με πρόστιμα από 117 έως 50.000 ευρώ.

Το ερωτηματολόγιο

Εξονυχιστικές λεπτομέρειες για δαπάνες ακόμη  και για τα φροντιστήρια των παιδιών πριν από 5-10 χρόνια απαιτεί μέσα σε 10 μέρες το ΣΔΟΕ:

■ Δαπάνες κατοικίας: αν είχαν ή άλλαζαν κατοικίες, τη διεύθυνση, τι πλήρωναν τότε για ρεύμα κάθε χρόνο ξεχωριστά, τον αριθμό της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης ανά κατοικία και έτος. Αν φιλοξενούνται ή φιλοξενήθηκαν κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις, από ποιους, σε ποια διεύθυνση και για ποιο ακριβώς χρονικό διάστημα.

■ Δαπάνες τηλεφωνίας: τους παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που είχαν κάθε χρόνο, από πότε έως πότε είχαν σύνδεση σε κάθε εταιρεία, σε ποιο όνομα εκδιδόταν ο λογαριασμός, ξεχωριστά από το όνομα εκείνου που το χρησιμοποιούσε (σύζυγος, παιδιά κ.λπ.), τον αριθμό του σταθερού ή κινητού τηλεφώνου που είχαν κ.ο.κ. Δεδομένου ότι εκατομμύρια κάτοχοι κινητών αλλάζουν εταιρείες κάθε χρόνο, έχουν δύο ή και περισσότερες συνδέσεις, αγοράζουν καρτοκινητά για τα παιδιά τους κ.λπ., καθίσταται σχεδόν αδύνατο να συμπληρώσει κανείς όλα τα στοιχεία που ζητά η Εφορία, όπως και το να κρατά ακόμα αποδείξεις και λογαριασμούς τόσων ετών.

■ Δαπάνες αγοράς ακινήτων: στοιχεία του ακινήτου, έτος μεταβολής, είδος μεταβολής, ονοματεπώνυμο συμβολαιογράφου, συμβολαιογραφικά έξοδα, ονοματεπώνυμο δικηγόρου, έξοδα δικηγόρου, έξοδα υποθηκοφυλακείου, καταβληθέντες φόροι, λοιπά έξοδα (εξάλειψης υποθήκης κ.λπ.).

■ Επιχειρηματικές δαπάνες: ανά έτος οι εισφορές (υποχρεωτικές και προαιρετικές) σε ασφαλιστικά ταμεία, συλλόγους, επιμελητήρια και λοιπές οργανώσεις και φορείς.

■ Πιστωτικές κάρτες: το διάστημα κατοχής της κάρτας από τον υπόχρεο, τον σύζυγο ή τα προστατευόμενα μέλη, την τράπεζα που την εξέδωσε, ποιος ήταν υπόχρεος για την εξόφληση των λογαριασμών, οι επαγγελματικές πιστωτικές κάρτες κ.ά.

■ Δάνεια: το έτος και το ποσό εκταμίευσης του δανείου, όνομα τράπεζας ή άλλου φορέα, όνομα λήπτη, αιτία χορήγησης, τρέχον υπόλοιπο κ.ο.κ.

■ Ασφάλειες: ανά έτος, την εταιρεία όπου έγινε ασφάλιση ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, ακινήτων κ.ά., η διάρκεια της ασφάλισης, το ποσό των ασφαλίστρων που καταβλήθηκε για καθέναν ξεχωριστά κ.ά.

■ Δίδακτρα: αναδρομικώς τι δαπάνες πλήρωσαν και ποιο μέλος αφορούσαν ανά έτος για δίδακτρα σε σχολεία, φροντιστήρια, ΙΕΚ, πανεπιστήμια κ.ο.κ.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter του
Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών