Skip to main content

Επιμήκυνση στα 50 χρόνια και μείωση επιτοκίων

«Εργαλεία» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δάνειο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014-2015 περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» για την Ελλάδα που καταρτίζεται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά το χρέος οι αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες επεξεργάζονται λύσεις που επικεντρώνονται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας σε 50 χρόνια και στη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%).

Διαπραγμάτευση
Ωστόσο, αυτό που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι το κατά πόσον η μείωση του επιτοκίου θα αφορά μόνο τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος (53 δισ. ευρώ) ή και τα υπόλοιπα 145 δισ. ευρώ του δεύτερου προγράμματος, τα οποία έλαβε η Ελλάδα από τον EFSF.

Λόγω των ενστάσεων που διατυπώνουν αρκετά κράτη-μέλη, επικρατέστερο σενάριο, σε αυτήν τη φάση, είναι η ειδική ρύθμιση για τα επιτόκια να αφορά μόνο τα 53 δισ. ευρώ.

Εφόσον προχωρήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, το όφελος για τον προϋπολογισμό μέχρι το 2022 υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.Τώρα στην περίπτωση κατά την οποία η 30ετής διάρκεια των δανείων μετατραπεί σε 50ετή, οι ετήσιες ανάγκες αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους από το 2023 και μετά (υπάρχει δεκαετής περίοδος χάριτος) θα υποχωρήσει κατά 3 με 4 δισ. ευρώ κατ' έτος.

Βέβαια η ελάφρυνση αυτή θα μοιραστεί στα επόμενα χρόνια από τα 30 και έως τη λήξη των ομολόγων. Οσον αφορά τώρα το χρηματοδοτικό κενό, όπως μετέδωσε χθες το Bloomberg, αυτό θα καλυφθεί με ένα νέο δάνειο, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου που επικαλείται δύο αξιωματούχους - γνώστες των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, το σχέδιο θα εξεταστεί μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να προηγηθεί μια «δημόσια δέσμευση» της Ευρωζώνης για στήριξη του προγράμματος της Ελλάδας στο Eurogroup του Μαΐου, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί πλήρως εντός του Ιουνίου, μετά τις ευρωεκλογές.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RTLZ υπογράμμισε πως η διαγραφή του χρέους δεν είναι φρόνιμη απόφαση. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και έχουμε ήδη κάνει είναι η ελάφρυνση του χρέους με χαμηλότερο επιτόκιο ή με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων».

Πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει με την προϋπόθεση πως τηρούνται οι συμφωνίες με την ελληνική πλευρά.

Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό, έχουν περιοριστεί σημαντικά οι πιθανότητες για την κάλυψή του από το απόθεμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (10 δισ. ευρώ).

«Κλειδί» στη συνολική συμφωνία που αναζητείται είναι οι όροι που θα διέπουν το νέο δάνειο, το οποίο θα περιλαμβάνει «ρήτρα μεταρρυθμίσεων» με δεδομένη την κόκκινη γραμμή για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Το χρονοδιάγραμμα
Οπως αναφέρουν πηγές της Ευρωζώνης, το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για τα δύο αυτά ζωτικά θέματα (ελάφρυνση χρέους και χρηματοδοτικό κενό) θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, η οποία προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Το ραντεβού του Φεβρουαρίου έχει χαθεί οριστικά και οι προσπάθειες συνεχίζονται με στόχο να υπάρξει πλέον συμφωνία στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Παρά τον «εκμηδενισμό» της διαφοράς που παρατηρείται σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014, χάρη στο μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα (υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ), παραμένει «μακρύς και δύσκολος ο κατάλογος των εκκρεμοτήτων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Έθνος

Εγγραφείτε στο newsletter του
Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών