fbpx
Skip to main content

Οικοδομικές - Τεχνικές Επιχειρήσεις 2022

logo με γράμματα χωρίς φόντο

 Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει το βιβλίο της ASTBOOKS:

Οικοδομικές Τεχνικές Επιχειρήσεις

 

Ισχύει η έκπτωση για τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη: Παραγγελίες: 2105138289

 

Πληροφορίες βιβλίου: σελ.637

Ο τομέας των κατασκευών ανέκαθεν αποτελούσε για την εγχώρια οικονομία έναν από τους κινητήριους μοχλούς της ανάπτυξης. Προσθέτοντας στον κατασκευαστικό κλάδο, κλάδους της βιομηχανίας, του εμπορίου και των επαγγελματικών υπηρεσιών, η συνεισφορά του στην διαμόρφωση του Α.Ε.Π. της χώρας καθίσταται ακόμα πιο σημαντική. Η συμβολή του κλάδου των κατασκευών είναι εξίσου σημαντική στη γενικότερη ανάπτυξη μίας χώρας. Συνδέεται άρρηκτα με επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και γενικότερα αστικής και περιφερειακής ανάπτυξής.

Ο κατασκευαστικός κλάδος και στην Ελλάδα σημείωσε ιδιαίτερη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, κύρια από το 1990. Όπως ήταν φυσικό αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης ήταν και η δημιουργία σύγχρονων τεχνικών εταιρειών, μελετητικών-τεχνικών γραφείων, έμπειρου και εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού και εργατικού δυναμικού, ανάπτυξη γενικότερα της τεχνογνωσίας αλλά και του τεχνικού εξοπλισμού. Παρά την ύφεση που γνώρισε ο κλάδος από το 2007, η συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία παραμένει σημαντική.

Μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές κλίμα για τον κατασκευαστικό κλάδο, επιπλέον εμπόδια όσον αφορά την πώληση ακινήτων ήρθε να βάλει και η επιβολή Φ.Π.Α. στις κατοικίες με οικοδομική άδεια μετά την 1.1.2006. Η κατάσταση δυσκόλεψε παραπέρα με την υποχρέωση των κατασκευαστικών εταιριών να μετατρέψουν μετά από μια τετραετία από την αποπεράτωσή τους, τα αδιάθετα ακίνητα, από εμπορεύματα σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, με πληρωμή Φ.Π.Α. Πρόσφατα βέβαια και προκειμένου να δοθούν κίνητρα για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, έχει ανασταλεί η εφαρμογή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα, παίρνοντας υπ’ όψη τον όγκο των αδιάθετων διαμερισμάτων προς πώληση, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης που γνώρισε ο κλάδος.

Η επιστημονική ομάδα της Astbooks παίρνοντας υπ’ όψη όλα τα παραπάνω θέλησε να δημιουργήσει ένα όσο το δυνατό πλήρη οδηγό σχετικά με τις οικοδομικές επιχειρήσεις. Ευελπιστούμε η παρούσα έκδοση 640 σελίδων, με πλήθος θεμάτων και με πάνω από 200 παραδείγματα, να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον λογιστή που ασχολείται με οικοδομικές – τεχνικές επιχειρήσεις, βοηθώντας τον να ξεπερνάει ενδεχόμενες δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει στην καθημερινότητα και λόγω των ιδιαίτερων λογιστικών – φορολογικών απαιτήσεων που αυτές έχουν. Συγκεκριμένα η παρούσα έκδοση των περιλαμβάνει:

  • Μέρος Α΄ (Φ.Π.Α.): Ανάλυση σχετικά με το Φ.Π.Α. στα ακίνητα, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κώδικα. Περιλαμβάνει ιδιαίτερη ανάλυση στην αναστολή του φόρου αλλά και ιδιαίτερα θέματα όπως υπηρεσίες σχετικές με ακίνητα, επαγγελματικές μισθώσεις κ.λπ.
  • Μέρος Β΄ (Φορολογία εισοδήματος): Προσδιορισμός κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογία αυτού, αποσβέσεις, έκπτωση δαπανών, ζημιές και μεταφορά αυτών, τεκμήρια, παρακράτηση φόρου. Επίσης στο μέρος αυτό περιλαμβάνεται και οι διατάξεις του προηγούμενου Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994) για τον τεκμαρτό υπολογισμό του εισοδήματος καθώς και η συμπλήρωση του Πίνακα Η΄ του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν.
  • Μέρος Γ΄ (Ε.Λ.Π. – myDATA): Τήρηση βιβλίων και στοιχείων, διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα όπως τα συμβόλαια αγοραπωλησίες.

Τέλος, για πληρέστερη βοήθεια του αναγνώστη, η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει παράρτημα με 24 πρακτικά θέματα από την υπηρεσία μας Φορολογικά In Written.

 

 

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.